Rehabilitációs lehetőségek és lelki támogatás emlőrák betegségben

Az emlőrák diagnózis hatalmas megrázkódtatás a beteg számára, melyet a kezelések, a kezelések miatti változások csak súlyosbítanak. A beteg gyógyulása szempontjából a legfontosabb, hogy a megváltozott helyzetben megőrizze azt a testi-lelki harmóniát, mely átsegíti a nehézségeken..

Sok betegnek a jó közérzethez az kell, hogy dolgozhasson, közösségbe mehessen, korábbi életvitelét folytassa. Mások éppen az egyedüllétet kívánják, és hogy csak magukkal foglalkozzanak. Mindig egyénileg kell mérlegelni, melyik megoldás a legkedvezőbb, sokszor persze az anyagi meggondolások döntik el a kérdést.

Elsők között említjük a beteg egyéniségének megfelelő lelki támogatás fontosságát, amire kezdettől fogva szükség van. Ebben a legfontosabb szerep a családnak jut. A rokonok, barátok, munkatársak bátorítása, segítsége is sokat jelent. Emellett nagy feladat hárul természetesen a beteggel foglalkozó sebészre, onkológusra, a háziorvosra illetve egészségügyi szakszemélyzetre. Ritkán pszichiátriai vagy pszichológusi segítségre is szükség lehet.

Az emlőműtétet követően gyógytornász mutatja meg azokat a gyakorlatokat, amikkel javítható az operáció miatt esetlegesen kialakuló duzzanat, fájdalom, izomgörcs vagy izom merevség. Amennyiben ennek elsajátítása nem sikerül elsőre, vagy további tanácsokra van szüksége, a beteg az onkológiai kezelés alatt is kérheti a gyógytornász segítségét.

Egy másik jelentős probléma lehet a mell megváltozott nagysága, esetenként hiánya. Ez az esztétikai hatáson kívül fizikailag is problémát jelenthet a megváltozott terhelés révén. Ebben segíthet speciális melltartók és szilikonos protézisek használata, melyeket a sebész vagy az onkológus receptre is felírhat.

A nők számára a haj elvesztése nagy traumát jelenthet. Ennek megelőzésére szoktuk ajánlani a paróka mihamarabbi kiválasztását, ami a kemoterápiás kezelések után általában 3 héttel, viszonylag hirtelen jelentkező, ideiglenes hajvesztést elkendőzi. A paróka receptre felírva speciális üzletekben illetve egyes fodrászüzletekben is beszerezhető.