Az emlődaganatok hagyományos szövettani vizsgálata

Az emlőrákkal foglalkozó orvos csoport fontos tagja a szövettani vizsgálatot végző orvos, a patológus. Hozzájárul a diagnózis kezdeti felállításához, a daganat jellemzéséhez, pontos típusának meghatározásához, illetve a stádium megállapításához. A patológus vizsgálata alapján lehet azt megmondani, hogy jól sikerült-e a műtét.

A kivizsgálás során vett minták (cytológiai mintavételkor vékony tűvel sejteket szívnak ki, szövettani mintavételkor vastagabb tűvel szövetmintát nyernek) mikroszkópos vizsgálata azt igazolhatja, hogy jó vagy rosszindulatú elváltozásról van szó (cytológiai mintavétel), míg a szövettani mintavétel pontos diagnózist ad, sőt a szövet vagy daganat részletesebb, pontosabb jellemzésre is alkalmas.

A műtét során eltávolított emlőállomány és az általában eltávolított nyirokcsomók szövettani vizsgálata kulcsfontosságú információt ad a beteg további ellátásához. Az eltávolított szövet teljes állományának vizsgálatával kell azonosítani a daganatot, meg kell határozni nagyságát illetve kiterjedését. Vizsgálják azt is, vajon a daganat több gócban volt-e jelen. Megmérik, hogy milyen távolságra helyezkedik el a műtét során eltávolított szövetrész szélétől. Ennek jelentősége abban áll, hogy amennyiben a metszésvonal közelében is daganatos sejteket találnak, valószínű, hogy a tumort nem sikerült teljes mértékben eltávolítani. Ez akár újabb műtétet tehet szükségessé.

A patológus az eltávolított nyirokcsomót vagy nyirokcsomókat is megvizsgálja. Amennyiben ezek állományában daganatos áttétet talál, ez a daganat terjedésére utal, csakúgy, mint ha a mikroszkópos vizsgálat során a daganat érbeterjedése igazolható.
A patológus különleges vizsgálatok segítségével adja meg a daganat olyan tulajdonságait, amelyek utalnak a daganat gyógyszerérzékenységére. Ez természetesen jelentősen befolyásolhatja az onkológiai kezelést. Ide tartoznak például a hormonreceptorok vagy a HER2 status.

Természetesen a patológiai vizsgálat eredményét egyeztetni kell a képalkotó vizsgálatokkal észlelt eltérésekkel. A további teendőket az emlő munkacsoport tagjai együtt határozzák meg (lsd. Emlőteam).

A fentiekből látható, hogy a tapasztalt patológus és a gondos patológiai feldolgozás nélkülözhetetlen az emlőrák korrekt ellátása során.

Kezelés ›