A sugárkezelés célja, hogy az emlőműtét során az operált emlőben vagy a nyirokcsomókban visszamaradt daganatos részecskéket ionizáló sugárzással (általában nagy energiájú röntgensugárzással) elpusztítsák. Így nagy valószínűséggel elhárul helyi kiújulás veszélye. Emlőműtét, különösen emlőmegtartó műtét után a sugárterápia ma még szerves része a betegség gyógyító ellátásának.

Emlőmegtartó műtétet követően, kevés kivételtől eltekintve, minden esetben elvégzik az emlő állományának teljes vagy részleges besugárzását. Ha a szövettani elemzés szerint a daganat a nyirokcsomókat is érintette, a nyirokrégiók (hónalj, kulcscsont körüli és szegycsont melletti terület) besugárzása is indokolt lehet. Ritkán teljes emlőeltávolításkor (“masztektómia”) is szükséges a sugárkezelés. Ilyenkor az adott oldali mellkasfalat, és szükség esetén a nyirokrégiókat kezeljük. A sugárkezelés nem fáj, és közérzet romboló hatása nincs, hiszen csak helyben hat.

A kezelés alatt a sugárforrás a beteg testén kívül helyezkedik el. A páciens a terápia alatt egy asztalon fekszik vagy hason vagy háton. A besugárzást több, egymást követő kisebb adagban végzik. Így a kezelés heti öt napon át, általában 5 hétig tart. Egy-egy kezelés csak néhány percet vesz igénybe.

A sugárkezelés megtervezésekor speciális eszközökkel és programokkal minimalizálni lehet az egészséges szövetek károsodását. Nagy gondot fordítanak a szív, a tüdő és az egészséges mell védelmére. Ennek köszönhetően ez a terápia kevés mellékhatást okoz.

Az onkológiai kezelések mellékhatásai ›